+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

Za nami je čudovita izkušnja 4-dnevnega vzgojno-izobraževalnega jadralnega tabora po Istri, ki je potekal od 25.5. do 28.5.2016. Projekt “Jadranje za jutri”, ki ga že vrsto let organizira društvo Sappa iz Kamnika, je namenjen skupini otrok s posebnimi potrebami, pri kateri se inovativno in učinkovito poveča komunikacija in pripadnost skupini. Mladostniki so imeli ne glede na posebne potrebe in socialni status možnost izkusiti čar jadranja, vzpostaviti drugačen stik z morjem in sodelovati kot aktivni člani posadke na jadrnici. In ravno slednje je bilo za večino nepozabna izkušnja, saj brez pripadnost in timskega dela namreč ne gre.

Mladostniki so se naučili optimalnega sodelovanja v raznih situacijah, povečali pogostnost medsebojne komunikacije ter predvsem dosegli višjo raven motiviranosti, vse to ob izdatni meri nalezljivega smeha, dobre volje nas vseh ter občutka pripadnosti skupini v soočenju z naravo skozi izkustveno učenje.
Dnevi, ki so jih mladostniki stanovanjske skupine preživeli na jadranju so idealna osnova za doseganje zastavljenih ciljev, kot so socialna integracija, strpnost, medsebojno razumevanje in zavzemanje za mirno reševanje konfliktov. Doživljanje jadranja in morja od vse posadke zahteva posebno skrb ter upoštevanje in spoštovanje drug drugega.
Mladostniki so v štirih dneh izkusili nepozabno doživetje ob odkrivanju lepot naravnih rezervatov otočja Brijonov ter Kamenjaka. Dobili so enkratno priložnost krmarjenja jadrnice,  jadranja na veter, surfanja SUP-a med jadranjem, vožnje s čolnom, plavanja sredi morja, potapljanja, plezanja na jambor ter animiranih večerov, kjer so nam skiperji iz društva pripravili zmeraj nekaj slastnega za pod zob in pa pravo zabavo, kjer smo plesali tako vzgojitelji, učitelji, skiperji kot otroci in mladostniki.

Društvu Sappa smo zato res neizmerno hvaležni za njihovo srčnost ter za res nepozabne in pustolovske štiri dni, saj so nam pomagali spoznati, kako dobro lahko delujemo kot skupina in marsikateremu izmed mladostnikov pomagali vliti tako zelo potrebno vero vase.

Več o sončnem in radostnem morskem vandranju pa povedo fotografije same.

Gojenci in vzgojiteljice stanovanjske skupine.

jadranje_2016-8 jadranje-za-jutri-2016-2-7

Več slik najdete tukaj.

Dostopnost