+386(0)1 5800 500 info@zgnl.si

V sredo, 25. 5. 2022, se je začel 2. del letošnjega Jadranja za jutri. Kmalu po deseti uri smo se v marini Veruda zbrali udeleženci sledečih vzgojno izobraževalnih zavodov:

OŠ Jela Janežiča, Škofja Loka,
Zavod za gluhe in naglušne, Ljubljana,
Center IRIS – center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne.
Sledilo je vkrcanje in spoznavanje jadrnice. Kmalu po tem smo odpluli v smeri Brionov. Prvi plov je bil za naju z Veroniko in mlade udeležence posebno doživetje. Naredili smo postanek v zalivu blizu Barbarige.
Okoli šestih smo bili vsi privezani na bojah zaliva Sv. Andrije, največjega otoka v rovinjskem arhipelagu. Z nasipom je povezan z otočkom Maškin, kjer je veliko čudovitih plaž. Miren zaliv je idealen za morske radosti, kar otrokom ni bilo potrebno posebej razlagati. Tam smo imeli čas za kosilo in prvo plavanje.
Zjutraj smo pomahali Rovinju in odpluli v smeri Brionov, kjer smo se privezali okrog enih. Sledil je enourni ogled otoka z električnimi vozili; skozi zoo, mimo dinozavra, tisočletne oljke, do muzeja in sladoleda. Brioni se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših oljk na Mediteranu. Šest metrov visoka oljka naj bi bila stara kar 1.600 let. Po prihodu v marino Veruda smo imeli žar v organizaciji SAPPA.
Naslednje jutro smo po zajtrku najprej narisali zahvalne razglednice. Razglednice so bile poslane vsem sponzorjem, donatorjem in ostalim podpornikom vsakokratnega projekta. Nato so zapisali svoje najbolj skrite želje, ki smo jih zbrali v steklenico želja.
Sledila je mornarska zaprisega s kapitanom Kljuko, ki je mladim udeležencem podelil potrdila o uspešno opravljenem preizkusu znanja v pomorskih in piratskih veščinah.
Ko je bilo to za nami nismo izgubljali časa, jadrnice so druga za drugo odplule iz marine in nadaljevale pot v smeri Rta Kamenjak.
Zasidrali smo se v zalivu Portić, kjer smo nato preživeli večji del dneva. Večino časa so seveda napolnile morske radosti; plavanje, supanje in vožnja s čolni.
Ob petih pa smo bili že na poti v matično marino, kamor smo se vrnili ob pol sedmih. Med povratkom smo v bližini svetilnika Porer v morje vrgli steklenico želja, v upanju, da se nam vse zapisane želje izpolnijo. Zvečer smo imeli palačinka party v organizaciji SAPPE, ki jo je dodatno popestril Aljaž na harmoniki. Zvečer so me fantje presenetili za rojstni dan. Pripravili so balone, svečke in nekaj za posladkat. Baloni so me spremljali cel naslednji dan. HVALA VAM DRAGI MOJI.

28. 5. 2022 zjutraj smo pospravili jadrnice in se peljali proti centru Pule, kjer smo si pogledali mesto in puljski amfiteater.

Petra Cotman
Dostopnost